De geschiedenis van kentekenplaathouders
Veel voertuigen hebben een kenteken. Dit is de voornaamste vorm van identificatie voor een voertuig in ons land. Het kan hierbij gaan om diverse soorten voertuigen, uiteenlopend van auto’s tot aan scooters. Om het plaatsen van een kentekenplaat gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van een kentekenplaathouder. Kentekenplaathouders maken zowel het bevestigen als het demonteren van een kenteken een stuk eenvoudiger. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om kentekenplaathouders te bedrukken. Maar hoe is dit eigenlijk ontstaan?
In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van zowel kentekens als kentekenplaathouders. We laten je ten eerste zien hoe de kentekenplaat is ontstaan en waarom dit een verplicht onderdeel is van je voertuig. Ook vertellen we je meer over hoe kentekenplaathouders zijn begonnen. Wil je een kentekenplaathouders bestellen en bedrukken? Voor diverse voertuigen kunnen wij dit voor jou doen. Ideaal voor ondernemingen met meerdere bedrijfsvoertuigen.
Hoe is de kentekenplaat ontstaan?
Sinds het einde van de 19e eeuw waren er voertuigen. Omdat er steeds meer voertuigen zich op de weg begaven, werd besloten dat het gemakkelijker moest worden om een voertuig te kunnen identificeren. Frankrijk en Duitsland waren de eerste twee landen waarin het hebben van een kentekenplaat voor je auto verplicht was. Nederland volgde als derde land in 1898. Kentekenplaten werden toen nog rijvergunningen genoemd. W.A. van Dam uit Groningen was de eerste persoon in Nederland met een eigen kentekenplaat. Hij kreeg als kenteken het cijfer 1.
Verandering van kenteken systeem
In 1906 werd besloten om het systeem te veranderen. Dit was om praktische redenen, want tot dan toe was het zo dat iedere nieuwe kentekenplaat een opvolgend nummer kreeg. Er werd begonnen met het cijfer 1, en in 1906 was men al aanbeland bij het cijfer 2065. Gelet op de flink groeiende productie van auto’s, was de vrees dat het kenteken al snel niet meer op de plaat zou passen. Vanaf 1906 werd er gekozen voor een nummerbewijs. Dit bewees dat jouw auto ook daadwerkelijk van jou was. Het kenteken bestond vanaf nu uit cijfers en letters. Alhoewel de precieze combinaties van tijd tot tijd verschillen, is dit nog altijd het systeem dat gehanteerd wordt.
Wat betekenen de gegevens op de kentekenplaat?
Een kenteken bestaat uit een combinatie van letters en cijfers. Op de personenauto na heeft iedere voertuigcategorie een eerste eigen letter. In het geval van aanhangwagens is dit bijvoorbeeld een W, terwijl het bij motorfietsen een M is. Bij auto’s betekenen de letters en cijfers uit de combinatie niets. Het soort combinatie kan je wel iets vertellen over het jaar waarin de auto is verschenen. Een auto met een combinatie zoals 999-XX-9 is afkomstig uit 2019, terwijl een auto met de combinatie XXX-99-X afkomstig is uit 2015.
Welke verplichtingen heb je als kentekenhouder van een auto?
Als je een kenteken hebt, ben je wettelijk gebonden aan een aantal zaken. Ten eerste dien je altijd minimaal een WA verzekering te hebben voor je voertuig. Ga je in overtreding, dan is het betalen van de verkeersboete een verplichting. Tevens zul je motorrijvoertuigbelasting moeten betalen. Tot slot zal je voertuig een verplichte keuring in de vorm van de APK moeten ondergaan.
Is een kenteken verplicht?
Voor alle motorrijtuigen geldt dat een kenteken verplicht is. Hier vallen ook brom- en snorfietsen onder. Voor bijvoorbeeld een Speed Pedelec is een kenteken ook verplicht. Hetzelfde geldt voor aanhangwagens boven de 750 kg. Zonder geldige kentekenplaat en kentekenbewijs mag je niet met jouw voertuig op de openbare weg.
Hoe is de kentekenplaathouder ontstaan?
Het monteren van een kentekenplaat was niet voor iedereen even simpel. Om het mensen wat gemakkelijker te maken, werd de kentekenplaathouder ontwikkeld. Kentekenplaathouders maken het bevestigen en demonteren van kentekenplaten eenvoudiger dan ooit. Voor iedereen is het nu mogelijk om zonder moeite een kentekenplaat te monteren. Bovendien biedt een kentekenhouder ruimte voor meer. Zo kun je hier van alles op laten drukken. Dit is voornamelijk een interessante optie voor bedrijven. Zij kunnen hier onder meer de naam, het logo, de slogan en het adres van hun website op laten drukken. Ook een kentekenplaat bedrukken behoort tot de mogelijkheden.
Kentekenplaathouder bestellen en bedrukken? Het kan hier
Als je kentekenplaathouders wilt bestellen, ben je bij ons aan het juiste adres. Dat is niet het enige, want wij kunnen ook showroom kentekens voor je bedrukken. Dit is perfect voor ondernemingen met verkoop van voertuigen. Het bedrukken van kentekenplaathouders is een extra manier om je bedrijf te promoten. Maar voor autodealers kan een bedrukte kentekenplaathouder ook een leuk relatiegeschenk zijn. Zowel tekst als afbeeldingen zijn mogelijkheden. Wil je de kentekenplaathouders van je bedrijfswagens laten bedrukken? Of heb je een bedrijfsmotor? Het kan allemaal bij ons. Neem gerust een kijkje of neem vrijblijvend contact met ons op.